Заличават "Мадес груп" от регистъра на туроператорите

Заличават Мадес груп от регистъра на туроператорите

Заличават "Мадес груп" от регистъра на туроператорите

По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова фирма "Мадес груп" ще бъде заличена от Регистъра на туроператорите и туристическите агенти, който е част от Националния туристически регистър, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

От Министерството на туризма припомнят, че в началото на юли са получени първите сигнали от потребители, пострадали от недобросъвестни търговски практики на "Мадес груп". Десетки хора са останали без летни почивки, въпреки че са я платили месеци по-рано. Основната част от тях са запазили почивките си през интернет платформата "Травел базар", но голяма част от ваучерите им са издадени от "Мадес груп".

В уведомително писмо от Манол Иванов, упълномощеното лице на "Мадес груп" се твърди, че от 1 октомври 2016 г. туроператорът е прекратил всякакви взаимоотношения с фирма "Травел базар". Оттогава досега платформата е работила от името на "Мадес груп", като е рекламирала и продавала туристически пакети, без знание на туроператора, с което "Травел базар" се е облагодетелствала, пише още в писмото.

Ресорният министър Николина Ангелкова заяви, че продължават да постъпват жалби от граждани за неосъществени почивки и невърнати средства от "Мадес груп" и Травел базар". В същото време от ГДБОП са уведомили министерството на туризма, че са спрели дейността на интернет сайта "Травел Базар" в края на миналата седмица

Предложението за заличаване на туроператора е направено до министър Ангелкова от експертна комисия, заседавала на 21 август, в която са били включени представители на Министерството на туризма, на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и на Сдружение "Туризъм".

Комисията се е запознала със събраните по случая материали, обсъдила ги е и единодушно, след гласуване, е излязла с мотивирано предложение за заличаване на дружеството. До решението се стига, след като експерти от Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите са направили щателна проверка на туроператора.

При инспекциите е наблюдавано дали туроператорът отговаря на всички изисквания, регламентирани в Закона за туризма. Едно от установените нарушения е свързано със задължителната застраховка, която трябва да има фирмата. Последната представена полица в Министерство на туризма, отбелязана в Националния туристически регистър, е с валидност до ноември 2016 г.

КЗП е установила, че туроператорът има сключена застраховка, но премията по нея не е внесена, което я прави недействителна. В Закона за туризма не съществува възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидно сключена застраховка "Отговорност на туроператора".

Заповедта за заличаване на "Мадес груп" ще бъде връчена на туроператора, който в 7 дневен срок трябва да върне оригинала на удостоверението за регистрация за извършване на туроператорска и туристическа агентска дейност. Освен това фирмата няма да може да кандидатства за ново разрешително в рамките на 2 години. Туроператорът може да обжалва процедурата, но в това време изпълнението й няма да спре.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ