Притча за цената на знанието

Притча за цената на знанието

В една фабрика се повредила важна производствена машина. Майсторите от предприятието не успели да се справят с повредата и собственикът започнал да търси специалист, който да я поправи. Дошли най-известните инженери от цялата страна, но никой не успял да се справи с проблема. Един ден се появил човек, който отсякъл:

- Аз ще отстраня повредата.

Бизнесменът се усъмнил в самоувереността на непознатия, но решил да му позволи поне да опита. Майсторът отишъл да машината и бавно и методично започнал да разглежда различните й части, да я почуква и внимателно да се заслушва в звуците от "диагностиката" му. Не след дълго той се навел до една от частите на машината и ударил на точно определено място с обикновения чук, който носел със себе си. Машината веднага заработила. Фабрикантът бил изключително щастлив от бързото разрешаване на проблема, благодарил на майстора и го попитал колко ще струва извършеното.

- 10 000 долара - отсякъл майсторът.
- Но това е страшно много за 10 минути работа и един удар с обикновен чук! – възмутил се собственикът на фабриката.
- Сметката е проста. 1 долар струва диагностиката, която направих за 10 минути. А, 9999 долара е цената на знанието къде точно да ударя с чука.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ