Kraft Foods се слива с Heinz

Kraft Foods се слива с Heinz

Американският гигант Kraft Foods Group се слива със световноизвестния производител на кетчуп от САЩ Heinz, от което ще се роди третата по големина компания в хранително-вкусовата индустрия на Щатите и пета в света.

Сделката е инициирана от собствениците на Heinz - бразилската инвестиционна фирма 3G Capital, и инвестиционния холдинг на милиардера Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway. Настоящите акционери в Heinz ще притежават 51% от новосформираната компания, а акционерите на Kraft - дял от 49% в нея, посочва Би Би Си. Сред марките на новопоявилата се фирма гигант ще се включват Kraft, Heinz, Oscar Mayer, Philadelphia. Фирмата ще се казва Kraft Heinz Company. Тя ще има две централи - в Питсбърг и Чикаго. 

"С удоволствие играя роля в сливането на тези две печеливши фирми и техните марки икони", коментира Бъфет. "Това е моят вид финансова операция - обединяване на две компании от световна величина и доставяне на стойност на акционерите. Развълнуван съм от възможностите пред новата комбинирана фирма", допълни той. 

Председателят на Heinz и управляващ партньор в 3G Capital Алекс Беринг коментира, че обединяването на двете компании ще създаде силна платформа за растеж както в Съединените щати, така и в международен план. Джон Кехил - председателят на борда на директорите на Kraft и изпълнителен директор на компанията посочи, че предстои вълнуващ нов епизод от бизнес развитието й след сливането.  

3G и Berkshire Hathaway купиха Heinz преди две години за 23 млн. долара. 

Председател на борда на директорите в Craft Heinz Company ще бъде Алекс Беринг. Кехил ще бъде вицепрезидент, а Бернардо Хийс, изпълнителният директор на Heinz, ще е на същия пост в новата компания. 

За да бъде сключена сделката е необходимо разрешението на финансовите регулатори в САЩ, както и на акционерите в Kraft, въпреки че управата на двете фирми вече има договорка. Очаква се сливането да бъде направено във второто полугодие на 2015 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ