В Къщата на хляба

102 пакета в минута се пълнят на производствените линии в предприятието. Роботизираната система винаги сипва малко повече от указаното на опаковката, защото е важно "винаги да даваме повече на нашите клиенти", обяснява Стилианос Маламусис, директор „Произ

Бамбукови пръчки и коприна – мощ и постоянство, изящество и съвършенство. За Изтока, това е символика, вградена в ценностната система и  житейски ритуали. За прагматичния Запад – уникални предимства, които са гаранти за качество от най-висок стандарт. Бамбукови пръчки „държат” и „въртят” с неуморно постоянство огромните контейнери за пресяване на брашно в ГудМилс България - най-голямата и модерна мелница у нас и и на Балканите. Вътре, в контейнерите са ситата - от коприна. Те придават финалния щрих – кадифената мекота на брашната от марката „София Мел”.

Годишно, в България, заедно с хлебпроизводството, се консумира около 1.1,2 млн. тона брашно. Близо 60% от тях излизат от производствените линии на ГудМилс България, под най-популярния у нас бранд за брашна "София Мел" (99% разпознаваемост).

Портфолиото на „София Мел” за директния пазар наброява вече 17 продукта, от които най-продавани към момента са „София Мел Екстра” и „София Мел Класик”. Така наречените здравословни брашна също са включени в продуктовата гама, но все още няма растящ интерес към тях – заемат едва 5% дял от потреблението, казва Илия Великов, изпълнителен и търговски директор на ГудМилс България. По Коледа и Великден обаче потреблението на брашна нараства с около 28%. Това, определено са двата най-големи пика в продажбите на брашна и ГудМилс България е добре подготвен за тях не само с количества, но и с разнообразие. Разгледайте по-внимателно опаковките под марката „София Мел” следващия път на рафтовете в магазина и ще откриете своята рецепта за баница, погача, кекс, или пък козунак в специално подбрани и пакетирани за всяка кулинарна задача селекции брашна. Всички те първо се тестват в лабораторията на мелницата. Преди това, там се изследва и приеманото за производство зърно като се проследяват над 20 показателя за чистота и различни качества, на която трябва да отговаря. Лабораторията на ГудМилс е входът и изходът за постоянен контрол на високите стандарти по които е сертифицирана компанията - ISO 9001:2008 и международните HАССP принципи за производство на безопасни хранителни продукти и IFS ver.6. ГудМилс България ЕООД и е член на международната платформа за обмен на социално-етични данни SEDEX.  

Освен за крайни потребители, най-голямата българска мелница разработва и произвежда специализирани брашна по задание на индустриални клиенти. Сред тях са авторитетни и утвърдени компании в хранително-вкусовата промишленост като Нестле България, Монделийз, „Победа” – Бургас. Около 15% от продукцията на ГудМилс пък се изнася за Гърция и Румъния.

В България със сигурност няма внос на брашно, напротив дори има свръхпроизводство. За сметка на това обаче все още значителен дял от суровината за производството – пшеница и различни други зърнени култури е внос, споделя Илия Великов.

Хубавите брашна стават от качествена пшеница, обобщава той. Затова и компанията стартира през 2014 година собствена земеделска програма като осигурява 300 тона висококачествени австрийски семена на български земеделци от районите на София, Монтана, Враца, Кнежа и Плевен – оказало се, че климатичните условия в тези региони са най-благоприятни за този сорт. Първоначално са засадени около 7000 хил. декара, а миналата година площите са удвоени. Посевите се контролират от агроном на предприятието, а реколтата се изкупува от софийската мелница над средните за пазара цени. „Нашата амбиция е с всяка изминала година, да намаляваме вноса и да увеличаваме дела на реколтата родно производство”, казва изпълнителният директор на предприятието. То е част от най-голямата мелничарска група в Европа австрийското дружество LLIEuromills, което придобива 100% от капитала на дружеството през 2009 година, а през 2012г.се преименува на GoodMillsGroup. Дружеството развива дейност в 7 европейски държави и притежава 25 мелници, които преработват над 2.7 млн.т. зърно и генерират около 1.6 млрд. лв. оборот на година.

Тази година, българската компания, създадена с решение на Министерски съвет през май 1986 г., отбелязва 30-годишен юбилей. Планира да инвестира над 5,5 милиона лева в производствения парк на компанията в София, който е разположен на 50 000 кв. м.

Над 5 милиона лева вече са инвестирани само за периода 2010-2015 година в нови машини и съоръжения и към днешна дата мелницата е изцяло оборудвана с техника на швейцарската фирма „Бюлер“ – водещ производител в бранша. Бамбуковите пръчки и ситата от коприна в началото на тази история са детайли именно от прецизния швейцарски почерк.

Всяка частица от денонощния производствен капацитет на предприятието – 750 тона смляно зърно, е благословена. В двора на ГудМилс, малко след бариерата на входа и кантарите за камионите със зърно на влизане и брашно на излизане има нещо, което няма да видите в никоя друга българска фирма – църква, с действащ свещеник. Всеки ден, в определен час той изнася литургия.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ