Във Франция правят компоти от плодовете под руско ембарго

Във Франция правят компоти от плодовете под руско ембарго

Френските производители решиха да преработват на консерви плодовете и зеленчуците, които не успяват да продадат след въвеждането на руското ембарго за внос на хранителни продукти от ЕС, е съобщил френският министър на земеделието Стефан ле Фол.

Отначало французите искали да предават продуктите на благотворителни организации, но веднага възникнали проблеми със съхраняването им.

Затова експериментално няколко производители направили 314 тона ябълки на компоти, които след това предали на Restos du Coeur – неправителствена организация, която доставя храни на нуждаещите се.

От своя страна производителите получили финансова помощ в рамките на установените от ЕС правила.

„Успехът на експеримента открива големи възможности в рамките на мерките за управление на пазарите, пострадали от руското ембарго”, отбелязва министерството на земеделието на Франция. Властите се надяват този опит да намери отражение в програмите за кризисни ситуации и след падането на руското ембарго.

На 6 август миналата година руският президент Владимир Путин подписа указ за икономически мерки в отговор на санкциите, наложени на Русия. В забранителния списък за внос на храни от ЕС влязоха телешкото и свинското месо, плодовете, птиците, мас, млечни продукти, орехи и пр., приповня РИА Новости.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ