5700 служители на железниците си тръгват до 2014 г.

5700 служители на железниците си тръгват до 2014 г.

В рамките на следващите 3-4 години 5700 души ще бъдат съкратени от БДЖ и НКЖИ. Съставът на двете компании ще бъде намаляван с 5% годишно. Това заяви в ефира на bTV министърът на траспорта Александър Цветков.

Съкращенията се извършват поетапно, с одобрението на синдикатите. Реформата в железниците ще продължи след сключеното снощи споразумение между държавата и жп синдикатите. По силата на взаимната договореност няма да се съкращава от експлоатационния персонал и на служителите ще се изплащат ваучери. Първоначално ще бъдат освободени служители на администрацията в БДЖ и НКЖИ и пенсионерите, които все още работят в двете компании.

БДЖ е компания във фалит, каза още Александър Цветков. Той заяви, че през последните 10 години „железницата е систематично ограбвана” и сега тя дължи 700 млн. лв. Според него няма съгласуване между железопътния и автобусния транспорт. Заради затварянето на „Кремиковци” превозните товари са намалели с 40 на сто.

След вчерашната си предупредителна стачка, в която спряха да се движат 52 влака в страната, от синдикатите заявиха, че са постигнали необходимите договорености. И че ако част от споразуменията не бъдат изпълнявани те са в готовност да възобновят протеста си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ