Скок на цените на хранителните стоки
През първия месец на 2013 г. от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчитат повишение на цените на едро на повечето хранителни стоки спрямо същия месец на 2012 г.
Най-голямо поскъпване на годишна база - около 15 - 18%, има при брашното, олиото, яйцата, зрелия фасул, свинското месо и пилето.
Спрямо януари 2012 г., цената на сиренето се качва с 9,6 на сто, а на кашкавала - с 1,6 процента. Каймата е поскъпнала с 5%. Спад в цените на едро има при захарта, ориза, лещата и рибата, както и при трайните колбаси.
През януари в сравнение с декември, както и в сравнение с година по-рано, се наблюдава поскъпване на повечето плодове и зеленчуци, поевтиняване има само при чесъна и портокалите.
Най-голям ръст на годишна база има при цената на картофите (65%) и лимоните (42%). Поскъпването на останалите плодове и зеленчуци в сравнение януари 2012 г. е в диапазона 5–20%
През януари се наблюдава стабилизиране на кривата на индекса на тържищните цени. В края на месеца стойностите стъпват на ниво от 1,561 пункта, като спрямо началото на годината има лек спад на индекса с около 1%. Наблюденията от предходните години показват, че през януари търговската активност намалява и пазарът на храни се успокоява.
Целия анализ можете да видите тук.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.