Три категории определят безопасността на фойерверките

Три категории определят безопасността на фойерверките

Три категории определят безопасността на фойерверките

 Три категории на безопасност имат фойерверките според стандарт БДС EN 15947-2, съобщиха от Българския институт за стандартизация.

 В категория 1 попадат пиротехнически средства за забавление с много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум. Те могат да се използват  в ограничени пространства, включително в жилищни сгради.

 Тези от категория 2 представляват ниска степен на опасност и ниски нива на шум и могат да се употребяват на открито в обособени пространства.

 Попадащите в категория 3 фойерверки имат средно голяма степен на опасност, предназначени са за употреба на открито в обширни открити пространства, а нивото им на шум не вреди на човешкото здраве.

Съответната категория определя и възрастови ограничения за употребата им, обясниха от Българския институт за стандартизация. Тези от първата категория не бива да попадат в ръцете на  деца под 12 години. Ограничението за попадащите във втора категория е 16 години, а за трета – 18-годишна възраст.

 Друг стандарт - БДС EN 15947-3 пък определя минималните изисквания за етикетиране на фойерверките. Според него маркировката може да се оставя само на първичната опаковка при бенгалски кибрити и пръчици, коледни бомбички, пращящи гранули, искрящи топчета, необикновени кибрити, серпентини, гърмящи конци и топчета за хвърляне. Само на първичната опаковка може да се маркират и ръчни и неръчни искрящи фойерверки, както и подскачащи.

Задължително изискване е и информацията на опаковките да е на официалният език на държавата, в която фойерверките се предлагат за продажба на дребно.

 За батерии и комбинации, снабдени с два начални възпламенители, е необходимо вторият възпламенител да бъде ясно маркиран с думите “Резервен възпламенител”. За римски свещи се изисква броя на изстрелите да бъде обозначен. Сборните опаковки, съдържащи една или повече категории, е задължително да бъдат обозначени с най-високата, посочват още от института по стандартизация

 Изисква се етикетът да включва чистото взривно съдържание на фойерверките, а за категория 3 трябва годината на производство да бъде ясно обявена в долния десен ъгъл на етикета.

 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ