"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти

Ел Би Булгарикум и японската Мейджи създават съвместен научен център за млечни продукти

Българската държавна компания „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус. Двете компании подписаха днес Писмо за намерение, а ангажиментът бе потвърден и на институционално ниво от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Япония Н.Пр. Хироши Нарахира. Инициативата е във връзка с отбелязване на 50 -г.одишнината от пускането на българското кисело мляко на японския пазар, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

„Партньорството между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ през годините стана и един от символите на отношенията между нашите две държави“, подчерта министър Стоянов. По думите му е много важно да бъдат набелязани съвместни инициативи, с които да се надгради постигнатото дотук, но и да се разработват иновативни продукти, които да задържат интереса към уникалната българска бактерия. „Отбелязваме половин век на успешно партньорство, но сега е моментът да положим основите и на следващите 50 години, които да донесат още повече резултати“, подчерта Никола Стоянов.

Японската компания полага и последователни усилия за по-масово присъствие на китайския пазар, а българското кисело мляко вече се предлага и на него, стана ясно по време на срещата.

Министър Стоянов представи и плановете за развитие на държавната „Ел Би Булгарикум“ и интереса на други държави за придобиване на български лиценз, по примера на сътрудничеството с Япония. „В напреднали разговори сме с държави от Близкия изток и се надяваме, че скоро ще имаме и други позитивни примери за популяризиране на България чрез уникалното ни кисело мляко“, коментира още българският министър.

По време на срещата бяха дискутирани и цените на „Ел би Булгарикум“ в търговската мрежа в България. „С правилни действия успяхме да направим така, че продуктите, които са познати дори в Далечния изток със своето качество, да се предлагат на едни от най-ниските цени в България“, каза още Никола Стоянов. Според него една от основните цели на държавната млекопреработвателна компания е да гарантира автентичността на вкуса и стандарта за качество, на възможно най-добрите цени.

На срещата присъстваха ръководствата на Държавната консолидационна компания, „Ел Би Булгарикум“ и на японската компания „Мейджи“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Възможно е Зеленски да участва на срещата Тръмп-Путин, но останалата част от Европа е изключена
Медузи спряха работата на най-голямата атомна централа в Западна Европа
НАТО оборудва полски вятърен парк в Балтийско море със сензори и радари
Тръмп нареди да махнат от централни места в Белия дом портретите на Обама и Буш – баща и син
България вече съхранява слънчева енергия в батерии
Новата икономика: Кои страни в Европа предлагат най-добрата социална сигурност?
Фалитите в Германия нарастват с най-бърз темп от октомври 2024 г.
Кристиано Роналдо се сгоди за приятелката си сред 10-годишна връзка и пет деца