Тайландска супа влезе в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО
Министерството на културата на Тайланд обяви, че ЮНЕСКО е признала супата Tom Yam Kung за нематериално световно наследство. Решението е взето от Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството на 19-ата му сесия, съобщава Thai News Agency.
„Том Ям“ е традиционна тайландска пикантна супа. Основните съставки са корен галанган, лют червен пипер и лимонова трева. „Том“ означава „варя във вода“, а „Ям“ означава „салата“. Съществуват различни варианти на това ястие. „Tom Yam Kung“ се приготвя със скариди.
Списъкът на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство включва практики, представи и изразни средства, знания и умения, както и свързаните с тях предмети и културни пространства. В списъка са включени например якутският национален епос „Олонхо“ и фолклорът на семийските староверци от Забайкалието.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.