Боровинките и ягодите поддържат добрата памет
Жените, които ядат много боровинки и ягоди, имат по-малко проблеми с мозъка и помнят повече с течение на възрастта, спрямо тези, които консумират по-малко от плодовете, богати на флавоноид, сочи проучване в САЩ. То е обхванало 16 000 жени, които са попълвали редовно въпросници за техните здравни навици от 1976 г. до 2001 г. Констатациите показват, че тези, които ядат най-много плодове имат по-бавен когнитивен упадък с до 2,5 години.
На всеки две години от 1995 до 2001 г., изследователите измервали умствената функция при лица над 70 годишна възраст, според изследването, цитирано от Yahoo. "Ние предлагаме първото доказателство, че тези плодове може да забавят спада на когнитивните функции при по-възрастни жени", казва Елизабет Девор, лекар от Харвардското медицинско училище в Бостън, Масачузетс. "Нашите открития имат значителни последици за общественото здраве, като увеличаването на приема на боровинки е сравнително проста диетична модификация, за тестване на защитата на помненето при възрастните."
Девор добави, че откритията са от особено значение за борбата със застаряването на населението. Броят на американците на възраст 65 и повече години е нараснал с 15% от 2000 г. до 2010 г., според преброяване на американското население.
"Бих посъветвал всички мои пациенти, на всяка възраст да ядат повече боровинки и ягоди. Те са лесен, питателен и вкусен начин да се запази функцията на мозъка", казва Робърт Греам, лекар в болница „Ленъкс Хил“ в Ню Йорк. Флавоноидите са антиоксиданти, които се намират в горски плодове, ябълки, цитрусови плодове, чай, червено вино и лук. Предишни изследвания показват, че те могат да намалят риска от сърдечни заболявания, диабет и рак.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.