Защо трябва да спрете да обядвате сами
Поредно изследване препоръчва да спрем да обядваме пред компютъра на бюрото в офиса. Отделянето на време за подготвяне за обяд и обядване с колегите помага за подобряване на продуктивността и сплотява работните екипи, твърдят авторите на изследването, цитирани от Business Insider.
За проучването се разказва в Harvard Business Review. Учени от университета "Корнъл" в Щатите са наблюдавали поведението на екипи в 13 пожарни служби в голям американски град. Те регистрирали, че пожарникарите, които често приготвят обяд и се хранят поне веднъж дневно заедно, след което си мият чиниите, в зависимост от дължината на смените си, регистрират по-високо чувство на обвързаност помежду си. Това е полезно за продуктивността на организацията или фирмата.
Готвенето и храненето заедно не само им помага да укрепват връзката помежду си, но и да подобряват груповото си представяне. Колкото по-често екипите обядвали заедно, толкова по-добро представяне имали, според сравнение на собствените им доклади. При пожарните екипи, които си готвели заедно, имало двойно по-голяма вероятност да демонстрират кооперативно поведение като желание да помагат на колегите извън границите на работните задължения.
Разбира се, има потенциални недостатъци на храненето заедно като сформирането на малки групи или клики между колегите и по този начин увеличаването на вътрешното разделение. Но все пак, обядването с колегите според наблюдателите е начин да се подхранват нови връзки, вместо човек да затваря пътя до себе си за околните.
От "Харвард" отбелязват, че вместо да чакаме някой да влезе покрай обед в стаята, можем например да планираме с кой колега да обядваме няколко пъти седмично. Привидно може да ни се струва, че обядът с колегите е загуба ма време вместо да си свършим работата, която е толкова много, но в дългосрочен план от това може да се сдобием с осезаеми ползи за нас лично.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.