Защо трябва да спрете да обядвате сами

Поредно изследване препоръчва да спрем да обядваме пред компютъра на бюрото в офиса. Отделянето на време за подготвяне за обяд и обядване с колегите помага за подобряване на продуктивността и сплотява работните екипи, твърдят авторите на изследването, цитирани от Business Insider.
За проучването се разказва в Harvard Business Review. Учени от университета "Корнъл" в Щатите са наблюдавали поведението на екипи в 13 пожарни служби в голям американски град. Те регистрирали, че пожарникарите, които често приготвят обяд и се хранят поне веднъж дневно заедно, след което си мият чиниите, в зависимост от дължината на смените си, регистрират по-високо чувство на обвързаност помежду си. Това е полезно за продуктивността на организацията или фирмата.
Готвенето и храненето заедно не само им помага да укрепват връзката помежду си, но и да подобряват груповото си представяне. Колкото по-често екипите обядвали заедно, толкова по-добро представяне имали, според сравнение на собствените им доклади. При пожарните екипи, които си готвели заедно, имало двойно по-голяма вероятност да демонстрират кооперативно поведение като желание да помагат на колегите извън границите на работните задължения.
Разбира се, има потенциални недостатъци на храненето заедно като сформирането на малки групи или клики между колегите и по този начин увеличаването на вътрешното разделение. Но все пак, обядването с колегите според наблюдателите е начин да се подхранват нови връзки, вместо човек да затваря пътя до себе си за околните.
От "Харвард" отбелязват, че вместо да чакаме някой да влезе покрай обед в стаята, можем например да планираме с кой колега да обядваме няколко пъти седмично. Привидно може да ни се струва, че обядът с колегите е загуба ма време вместо да си свършим работата, която е толкова много, но в дългосрочен план от това може да се сдобием с осезаеми ползи за нас лично.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Xpress Factoring - нов финансов инструмент предлага решение за експресно оборотно финансиране и ликвидност
Финанси |Рюте: Пътят на Украйна към НАТО остава необратим
Свят |Топ мениджър на Lego загина в швейцарски ски курорт
Свят |16-и Зелен и енергиен форум: Новите правила
16-и зелен и енергиен форум |HR екипът на Технополис и Практикер получи четири отличия на Годишните HR награди на БАУХ 2024
ПР и събития | Advertorial |Застаряващото население е факт. Работодателите трябва да се адаптират
Next level HR 2025 |Новата дигитална реалност и как бизнесът се справя с нея
Next level HR 2025 |Въпросът, който Джеф Безос обича да задава на интервю за работа
Мениджмънт |„Не“ на глупавите правила
Мениджмънт |Как една маркетингова грешка се превърна в бизнес за $1 милион
Маркетинг |Европа има нов крал на лукса: Пазарната оценка на Hermès изпревари тази на LVMH
Компании |На днешната дата, 16 април. Рождениците днес
На днешната дата |Какви ползи носи AI за начина, по който работим?
Next level HR 2025 |ADVERTORIAL

HR екипът на Технополис и Практикер получи четири отличия на Годишните HR награди на БАУХ 2024

10 години Hub Ahead: За предизвикателствата, които правят разликата и новата реалност за брандовете

Коментари
Няма въведени кометари.