1000 души може да достигнат жертвите от земетръса в Турция

1000 души може да достигнат жертвите от земетръса в Турция

Числото на загиналите в резултат на мощния трус, който разлюля към 13.40 ч. днес местно време Източна Турция може да достигне 1000 души. Това обяви директорът на сеизмологичната обсерватория на Босфорския университет Мустафа Ердик на пресконференция в Истанбул, предавана пряко от турските телевизии.

До момента е потвърдена гибелта на 50 души, като повечето от тях – 30 души са от град Ерджиш, оказал се в епицентъра на природното бедствие. Броят на ранените расте с всеки изминал час и вече е над 200 души

По актуални към момента данни напълно разрушени са около 50 сгради, а над 1000 са сериозно повредени. В областния център Ван, където се предполагаше, че щетите са най-големи поради близостта му до епицентъра на труса са рухнали 10 жилищни сгради. В съседния град Ерджиш, пораженията са по-сериозни. Там са разрушени около 25 жилищни сгради и училищно общежитие.

След като първоначално съобщиха, че силата на труса е била 6,6 по Рихтер, турските сеизмолози от обсерваторията на Босфорския университет коригираха данните и обявиха магнитуд от 7,2.

Турският министър на здравеопазването съобщи, че към пострадалите райони са изпратени два военни транспортни самолета с хуманитарна помощ. Летището във Ван обаче временно преустанови работа заради поражения вследствие на труса.

Продължават и вторичните трусове в областта. Регистрираният към 15.30 ч. трус в съседна Армения е бил със сила между 3,5 и 5 по Рихтер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ