5600 мигранти са спасени край бреговете на Либия

5600 мигранти са спасени край бреговете на Либия

5600 мигранти са спасени край бреговете на Либия

Повече от 3000 имигранти бяха спасени вчера край бреговете на Либия. С тях спасените през последните 48 часа стават 5600, съобщи италианската брегова охрана, цитирана от Франс прес.

Освен тези мигранти, от началото на годината в южните италиански пристанища са пристигнали близо 34 000 души по данните на Върховния комисариат за бежанците.

Бреговата охрана, корабите на европейската операция „София“ и европейската гранична полиция Фронтекс, кораб на неправителствената организаци „SOS Средиземно море“ и два влекача от близка петролна платформа са участвали в спасителната операция вчера.

Мигрантите са потеглили от Либия с 23 различни лодки, възползвайки се от хубавото време и спокойното море, пояснява италианската брегова охрана.

Няма данни за националността на спасените. От началото на годината мнозинството от тях пристига в Италия от Западна Африка и Африканския рог. Италианските власти се опасяваха от нова вълна мигранти от Сирия и Афганистан след затварянето на балканския маршрут, но поне засега това не се случва.

„Пристигналите през 2016 г. са почти колкото през същия период на миналата година“, коментира говорителят за Италия на Международната организация по миграция Флавио ди Джакомо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ