ООН: Спрете да прахосвате храна!

ООН: Спрете да прахосвате храна!

Светът изхвърля невероятни количества годна за ядене храна. Или оставя такава да се развали безсмислено. Заради това, а и по случай Световния ден на прехраната Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО) отправи сериозно предупреждение: ако нямаше прахосничество на храни, гладуващите по земята щяха да имат прехрана.

ФАО, чиято централа се намира в Рим, че една трета от световното производство на храни се "губи или пропилява" поради немарливост или липса на адекватни средства за складиране и разпространение в търговска мрежа, предаде БТА. 

Изхвърлят се1,3 милиарда тона храни годишно. С една четвърт от тях биха могли да се нахранят 842 милиона души, които все още страдат от глад, твърди експерт от организацията. ФАО посочва, че "ако нямаше такова прахосничество, то световното производство на хранителни продукти ще трябва да се увеличи само с 32 процента, за да бъдат изхранени 9-те милиарда души, които ще населяват планетата през 2050 година", спрямо 60 на сто, сочени преди като необходими за целта. 

Това е добре и за човечеството, и за планетата, защото увеличаването на земеделските продукти в толкова голяма степен би струвало скъпо от гледна точка на земеделски участъци, вода и енергия.

От 40 години насам ФАО обръща сериозно внимание на проблема, който непрекъснато се усложнява заради урбанизацията и глобализацията. Веригите от производството до търговската мрежа стават все по-дълги. 

Плодовете и зеленчуците са най-прахосваните храни - близо половината от тях се губят, преди да стигнат до чинията на масата. Следват ги морските дарове (35 на сто) и зърнените култури (близо една трета). В развитите промишлени страни пилеенето на храни идва основно от избора на хората да изхвърлят все още годни за употреба храни от санитарни или дори от естетически съображения. 

Италианското правителство планира да предложи на служителите на ФАО обяд от "изгубени" храни. Според ФАО, която миналата година обяви програмата си "Да пестим храната" ("Save Food"), всеки трябва да оцени загубите си и да финансира решенията. ""Save" като спестявам и спасявам".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ