Турция въвежда държавни изисквания към баклавата

Турция въвежда държавни изисквания към баклавата

С нов държавен стандарт Турция въвежда изисквания за качество към баклавата - едно от националните ястия, с които е най-рпочута. Целта е да бъдат ограничени порочните практики в промищленото приготвяне на емблематичния десерт с нискокачествени продукти, за да се свали крайната цена, посочва англоезичното издание Hurriyet Daily News.

Турският институт по стандартизация е представил списък от критерии, на които производителите трябва да отговарят, за да получат разрешително от контролния орган. Според новите правила турската баклава трябва да има "характерен златист цвят и вид, сиропът й не трябва да бъде остър на вкус, не трябва да причинява болки в гърлото, а минималната дебелината на всяко парче трябва да бъде поне 35 мм", отбелязва bTV. 

Институтът по стандартизация мотивира въвеждането на правилата с аргумента, че през последните години много производители мамят клиентите с фалшиви продукти – някои ползват обикновени фъстъци вместо шам фъстъци, сухи или препечени кори вместо орехи, растителни или транс мазнини вместо масло, както и подсладител вместо бяла захар.

Контролният орган все пак отбелязва, че съставките и начинът на приготвяне на баклавата се различават драстично в различните райони на Турция.

Баклавата е в центъра на дългогодишен спор за "националността" на десерта между Турция и балканските й съседи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Д-р Стояна Нацева: Българката, която превръща човешката трансформация в стратегически ресурс за лидерство и бизнес
Полицията слага КПП-та на входовете към протеста в столицата
Протестът в София започна, хиляди хора вече са на площад "Независимост"
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 1 до 7 декември
Откритие: Древни статуи пренаписват праисторията на човечеството
Кая Калас: Ако се мисли за ограничаване на украинските въоръжени сили, трябва да се помисли и за руските
БНБ започна продажбата на стартови комплекти с евромонети
Как Испания преживя прехода от песети към евро и какви са поуките за България?