Турция въвежда държавни изисквания към баклавата

Турция въвежда държавни изисквания към баклавата

С нов държавен стандарт Турция въвежда изисквания за качество към баклавата - едно от националните ястия, с които е най-рпочута. Целта е да бъдат ограничени порочните практики в промищленото приготвяне на емблематичния десерт с нискокачествени продукти, за да се свали крайната цена, посочва англоезичното издание Hurriyet Daily News.

Турският институт по стандартизация е представил списък от критерии, на които производителите трябва да отговарят, за да получат разрешително от контролния орган. Според новите правила турската баклава трябва да има "характерен златист цвят и вид, сиропът й не трябва да бъде остър на вкус, не трябва да причинява болки в гърлото, а минималната дебелината на всяко парче трябва да бъде поне 35 мм", отбелязва bTV. 

Институтът по стандартизация мотивира въвеждането на правилата с аргумента, че през последните години много производители мамят клиентите с фалшиви продукти – някои ползват обикновени фъстъци вместо шам фъстъци, сухи или препечени кори вместо орехи, растителни или транс мазнини вместо масло, както и подсладител вместо бяла захар.

Контролният орган все пак отбелязва, че съставките и начинът на приготвяне на баклавата се различават драстично в различните райони на Турция.

Баклавата е в центъра на дългогодишен спор за "националността" на десерта между Турция и балканските й съседи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ