6 тайни на идеалното кафе

6 тайни на идеалното кафе

Напълно възможно е да приготвим отлично кафе и в домашни условия. Майсторът на горещата напитка от Starbucks Светлана Костинич разкрива пред Elle тайните на най-ароматното кафе.

Тайна №1: Смилането

В зависимост от начина, по който ще варите кафето си, трябва да го смелите различно. За еспресо машините то трябва да бъде дребносмляно, защото цикълът на приготвяне трае едва 18-23 секунди. За джезве пък трябва да взимаме едросмляно кафе, защото то остава в контакт с горещата вода около 4 минути.

Тайна №2: Водата

Старайте се да използвате филтрирана или минерална вода – качеството на суровината влияе пряко на крайния вкус.

Тайна №3: Пропорциите

Правилното съотношение между водата и кафето е различно според способа на варене. За френска преса например трябва да слагаме 10 грама кафе на всеки 180 мл вода.

Тайна №4: Температурата на водата

Водата, загрята точно под точката на кипене (от 90 до 96 градуса), е идеална за извличането на пълния спектър от вкусове и аромати на кафето. Същото се отнася и за приготвянето на чая.

Тайна №5: Прясното кафе

Великолепно кафе можем да получим само от пресни зърна. Затова ги съхранявайте в непрозрачен контейнер с капак и използвайте отворения вече пакет до една седмица. Тази проста стратегия ще ви позволи винаги да пиете най-ароматното кафе.

Тайна №6: Посудата

Най-разпространеният способ за правене на кафе е в джезве, но недостатъкът му е там, че водата кипва. Много по-просто е да сварите напитката във френска преса, както правят ценителите. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ