3 настройки на Facebook, които трябва да проверите

Политика за бисквитки

Има три важни опции във Facebook, които всеки потребител трябва да провери. Това посочи преди време американският вестник "Ню Йорк Таймс". Авторите на изданието и тези на други онлайн медии от света припомнят значението на сигурността на личните данни в най-голямата социална мрежа и факта, че мнозина сред потребителите все още не са затворили от публичния поглед голяма част от информацията на профила си. 

Ето какво препоръчват наблюдателите за повече сигурност и по-спокоен живот в света на всепроникващата мрежа и чуждите очи, които ни наблюдават отвсякъде. 

1. Проверете кой може да вижда вашия статус, видеоклипове и снимки.

Това може да бъдат и всички хора в интернет, дори тези, които не са ви "приятели" във Facebook. А може и да ограничавате видимостта на това, което споделяте и снимките, на които сте отбелязани, за определени ваши "приятели". Под статуса ви има бутон, който посочва кой може да прочете какво сте публикували с името си в профила. Автоматичните настройки на Facebook позволяват на всеки (Everyone) да види статуса ви. Помислете дали сте съгласни с това. В личните ви настройки (Privacy Settings) може да проверите дали всеки човек от милионите, регистрирани в сайта, може да разгледа профила ви.

2. Обърнете внимание кой може да прочете личната ви информация.

В раздела за персонална информация във Facebook (Personal Info) могат да се посочат данни като рождената дата, семейния статут, религиозните и политически възгледи, образованието, работното място и email-а на потребителя. Кои от тях посочихте вие? Още през декември 2009 г. социалната мрежа промени настройките си така, че тези данни могат да се видят не само от приятелите ви (Only Friends), а от всички (Everyone). 

3. Проверете дали Google и другите търсачки откриват профила ви.

Настройките за търсене определят какво точно позволявате на Google да индексира. Съгласни ли сте името и профилът ви да излизат като публични резултати от търсенето в интернет? Ако не сте, отидете в личните си настройки (Privacy Settings), изберете търсенето (Search), натиснете затвори на съобщението, което ще ви излезе (Close), и след това махнете отметката от „позволявам” (Allow), което е изписано до втората опция за публичните резултати от търсенето (Public Search Results).

Коментари

НОВ КОМЕНТАР

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Манолова: Търговци системно нарушават закона, като слагат различни надценки на сходни продукти
Таксите на ЕС върху евтини пратки от Shein и Temu може да донесат 6 млрд. евро в бюджета
Може ли да се разсрочи плащането на вноска по бърз кредит?
За първи път: Учение с 2800 войници от „коалицията на желаещите“ ще се проведе в Полша
Новата притча за моркова и тоягата
Петър Витанов: В петък ще бъде представен бюджетът за следващата година
Правителството одобри поетапно увеличение на прага за регистрация по Закона за ДДС
Bosch създава подразделение за полупроводници от януари 2028 г.
Руската централна банка е поискала съдебен изпълнител да влезе в белгийския депозитар "Юроклиър"
Почина известният скулптор и политик Вежди Рашидов
Охраната на създателя на ChatGPT е четири пъти по-скъпа от заплатата му
LinkedIn и краят на илюзията за “професионална” социална мрежа
Гюров: Време е за обединение, а не за разделение
Бързи кредити от Ferratum без трудов договор
Убиецът на бащата на Илияна Йотова поиска помилване от нея
Ученици от Немската гимназия и доброволци от SOFia HELPers посетиха приюта за кучета в с. Сеславци
Какво наистина мислят другите за вас?