Абу Даби ще строи писта за Формула 1 край София

Абу Даби ще строи писта за Формула 1 край София

Абу Даби ще строи писта за Формула 1 край София

Най-голямото и най-богатото от Обединените арабски емирства - Абу Даби се наема да построи писта за Формула 1 край софийското село Доброславци. Това е първият проект от двустранното споразумение за икономическо сътрудничество, което подписаха днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки.

За реализирането на проекта, който включва прилежаща инфраструктура и съпътстващи дейности ще бъде създадена съвместна компания, в която държавата ни ще участва с апорт на земя, уточниха от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Подписаното споразумение предвижда съвместно целогодишно управление на бъдещото съоръжение и организиране на събития от календара на световния шампионат.

България има шанс да бъде домакин на кръг от шампионата през 2012 г., стана ясно по време на визитата на Бърни Екълстоун - президент на Formula One Administration през юли миналата година у нас.

По-рано днес шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки се е срещнал и с премиера Бойко Борисов, с когото е обсъдил перспективите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други, информира министерството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ