Банките в Куба започнаха да отпускат кредити

Банките в Куба започнаха да отпускат кредити

Банките в Куба започнаха да отпускат кредити

Кубинските банки започнаха да предлагат кредити на гражданите в хода на реформата за либерализиране на пазара в управлявания от комунистическа партия остров. Заеми в страната вече се предлагат на нарастващия брой малки фирми, на хората, които са със свои собствени работодатели, на земеделците и на тези с желание за собствен дом, съобщава BBC.

Не е ясно какви лихвени проценти и условия при кредитирането ще бъдат приложени. Около 500 банки в Куба ще предлагат кредити, според официалния вестник на Комунистическата партия Granma. Служители на финансовите институции ще преглеждат документите на хората, които искат да им бъде връчен заем. Отпускането на парите ще бъде съгласувано с това за какво ще бъдат използвани те и с възможността на човека да ги изплати. Потенциалните кредитополучатели ще разбират дали молбата им е била удовлетворена в рамките на 20 дни.

Минималният заем за самонаето лице в Куба ще бъде 125 долара. За земеделците ще е около 40 долара. Освен това на кубинците вече ще бъде разрешено да изпращат пари с банкови трансфери, да притежават дебитни карти и да подписват чекове.

В последната година правителството на Куба предприе серия от реформи, с които цели да подпомогне развитието на частното предприемачество и стремежите за добиване на лична собственост. Сериозните проблеми на кубинската икономика, която се задъхва, и крайната бедност в страната, станаха повод за предложението за реформите от президента Раул Кастро.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ