Вдигат минималната заплата от догодина

Вдигат минималната заплата от догодина

Вдигат минималната заплата от догодина

Повишение на минималната заплата ще има от 2015 г. Това обеща вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков. 

"Като служебно правителство си поставихме за цел да подновим работата на Консултативния съвет за оптимизация на осигурителната система в България. В него няма да участват политици, тъй като навлизаме в предизборен период и не бих желал тази експертна дейност да получи политическа окраска", обяви Христосков пред в. "Труд". 

Служебното правителство има задачата да подготвя бюджета за следващата година, но той ще бъде предложен от следващия кабинет и гласуван от нов парламент.

На журналистически въпрос дали ще предложат увеличение на минималната заплата през 2015 г., той отговори, че ще има такова. "Но аз съм привърженик на автоматичния механизъм за нарастване на гарантираните от държавата минимални доходи. Би трябвало като критерии да се използват макроикономически индикатори като нарастването на производителността на труда", посочи вицепремиерът. 

Към днешна дата минималната заплата е 340 лв. Кабинетът "Орешарски" обеща тя да скочи до 380 лева догодина, на 420 лева от януари 2016 г. и 450 лева през 2017 г. 

Христосков обеща да се разгледат с приоритет въпроса с пенсиите на работещите в първа и втора категория труд. Ще се дискутират: размера на осигурителните вноски за първия и втория стълб на пенсионната система; варианта държавните служители и работещите в специалните ведомства да плащат лични осигурителни вноски; условията за пенсиониране; възможностите за подобряване на събираемостта. 

Йордан Христосков е привърженик на увеличение на осигурителните вноски, поради което е недолюбван от бизнеса. 

"Общият принцип, който ще предложа, е да въвеждаме в максимална степен автоматични механизми. Те имат две предимства", добави Христосков. 

Според него те отдалечават осигурителната система от вземането на конюнктурни политически решения. Освен това носят предсказуемост - на базата на обективни показатели хората ще знаят какво и как ще се случи и ще могат да определят осигурителното си поведение. 

Христосков е привърженик на идеята на предшественика си Хасан Адемов за обвързването на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота. Освен това той иска автоматизиране на нарастването на максималния осигурителен доход. По всички въпроси ще бъдат подготвени варианти с разчети колко ще струват в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, подчерта Христосков.

Повече от една трета от бизнеса - 36%, смята минималната заплата за пречка и фактор за намаляване на заетостта. Това показва проучване по поръчка на Mинистерството на труда и социалната политика.

Почти една трета - 31% от самите служители, също смятат, че административното определяне на минимална заплата пречи на наемането.

Картината в страната сочи драстични разминавания между средната и минималната заплата в различните райони. В София например средната заплата в края на юни е 1 063 лв.Но във Видин тя е 567 лв., в Благоевград -  575 лв., а в Хасково е 587 лв. – т.е. повече от половината от средната.

И все пак повече от половината от фирмите и от служителите не виждат проблем в определянето на минимална заплата от държавата. Затова и социалното министерство приема, че по този начин държавата мотивира повишаването на заплащането на труда.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Apple представи първите си очила за смесена реалност
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици