Гърция изпусна крайния срок за споразумението за дълга

Гърция изпусна крайния срок за споразумението за дълга

Гърция изпусна крайния срок за споразумението за дълга

Европейската комисия предупреди, че Гърция е закъсняла да изпълни исканията на Брюксел за политическо споразумение за сделката за реформиране на икономиката и намаляване на дълга в замяна на нова спасителна помощ, предаде „Франс прес”.

„Истината е, че вече изпуснахме крайния срок. Трябва да бъдат взети решения и топката е в полето на гърците”, заяви Амадеу Алтафай, говорител на еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Премиерът на Гърция Лукас Пападимос днес е изправен пред нови трудни преговори с ЕС и МВФ, както и с коалиционните си партньори, за постигането на решаващо споразумение за дълга.

След пет часа разговори в неделя Пападимос посочи, че има споразумение за икономии в размер на 1,5% от БВП, реформи за намаляване на разходите за производство и за схема за рекапитализиране на гръцките банки.

Европейската комисия не разработва варианти за излизането на Гърция от еврозоната.

„Ние на работим по този сценарий. Работим много активно за постигане на друг резултат”, заяви говорителят на ЕК Амадеу Алтафай, относно появилите се слухове, че се готви план за изкарване на Атина от еврозоната.

В момента властите в Гърция водят преговори с частните инвеститори за частично реструктуриране на дълга на страната и за намаляване на неговия обем. След това трябва да започне работа по поредния план за спасяването на Гърция от фалит, обясниха от ЕК.

Междувременно Франция и Германия призоваха гръцките лидери да поемат своята отговорност като гласуват в подкрепа на антикризисния пакет, който цели да намали дефицита.

По време на съвместна пресконференция след разговори в Париж президентът Никола Саркози и канцлерът Ангела Меркел настояха Атина да блокира средствата за погасяване на лихвите по кредитите в специална сметка, за да гарантира, че може да обслужва своя дълг.

Меркел предупреди, че Гърция няма да получи още помощ от ЕС за справяне с кризата докато не постигне споразумение с ЕК, ЕЦБ и МВФ за затягане на бюджета.

„Гърците ни дадоха обещания. Те трябва съвестно да ги спазят. Няма избор, времето ни притиска. Всичко е въпрос на дни. Днес ние се нуждаем от споразумение”, каза Саркози.

Германският канцлер добави, че със Саркози, като лидери на двете най-големи икономики в еврозоната, ще останат единни и решителни в подхода си за Гърция.

Днес стана ясно, че през третото тримесечие на 2011 година гръцкият дълг се е увеличил до 159,1% от БВП

По данни на „Евростат” през последните три месеца на миналата година Гърция е била страната в еврозоната с най-голям дълг. Година по-рано дългът на страната е бил 138,8% от БВП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ