Гърция – на една степен от фалит по оценка на Мудис

Гърция – на една степен от фалит по оценка на Мудис

Рейтинговата агенция Moody's понижи с една степен от „Caa1“ на „Ca“ оценката на дългосрочния дълг на Гърция, с което на практика само една степен дели страната от  обявяване на невъзможност за изплащане на държавния дълг, предаде „Франс прес“.

Според агенцията, Атина не е в състояние да върне изцяло дълга си към частните си кредитори. „Новината за втория помощен план на еврозоната и съпровождащата го размяна на стари гръцки облигации срещу нови носи загуби за частните кредитори“, заяви агенцията в документ днес.

 

В четвъртък, миналата седмица, лидерите на еврозоната се споразумяха да спасят изправената пред фалит Гърция, изготвяйки нов план.

Според него общото официално финансиране ще възлезе на около 109 млрд. евро. Освен това за първи път ще включат и частни кредитори, които ще отпуснат на Гърция 54 млрд. евро през следващите 3 години и 135 млрд. евро в предстоящите 10 години.

От своя страна Гърция обеща да съкрати дълга си с 26 млрд. евро до края на 2014 г. Сумата представлява 12% от БВП на страната. Освен това Гърция ще се възползва от по-големи срокове за изплащането на новите кредити, обещани от Европа, както и от по-изгодни лихви, които ще съкратят обслужването на дълга.

Целта на втория спасителен пакет е да помогне на страната да се справи с огромния си дълг, който е близо 160% от БВП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ