Доверието на потребителите нарасна

Доверието на потребителите нарасна

Доверието на потребителите нарасна

Един от най-важните показатели за икономиката и бизнес климата у нас – доверието на потребителите отбелязва оптимистичен ръст, сочат актуални данни на НСИ.

Общият показател , измерван на всеки три месеца от националната статистика чрез анкета, се е повишил с 4.5 пункта спрямо предишното си равнище.

Нарастване на показателя се регистрира, както сред населението в градовете, така и сред населението в селата (повишение на показателите съответно с 3.9 и 6.1 пункта).

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните 12 месеца, както и очакванията им за следващите 12 месеца, са по-малко негативни спрямо предходното изследване. В резултат на това балансовите показатели се увеличават съответно с 3.5 и 2.0 пункта.

В нагласите на потребителите за финансовото състояние на техните домакинства през последната година, както и очакванията им за следващите 12 месеца, също се промъква надежда.

Общата оценка на условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация в страната продължава да бъде неблагоприятна, но има известна положителна промяна в мненията сред населението в градовете, което очаква в следващите 12 месеца минимално, но все пак подобрение на този показател.

Запитаните отбелязват още, че през последната една година има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо. Те очакват през следващите дванадесет месеца се очаква леко ускоряване на инфлацията.

По отношение на безработицата очакванията са, че в бъдеще процесът на масови съкращения ще се забави и ще бъде по-умерен.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ