Запознайте се с новия най-богат китаец

Запознайте се с новия най-богат китаец

Запознайте се с новия най-богат китаец

Основателят на най-голямата търсачка в Китай – Baidu, стана най-богатият човек в страната според последните оценки на Bloomberg Billionaire Index, които излязоха в сряда, 4. декември.

Робин Ли притежава лично богатство от 12,231 милиарда долара, показа проучването на Блумбърг. Това се оказа достатъчно, за да бъде развенчан досегашният №1 – Ван Джанлин, основател на най-голямата компания за недвижими имоти в страната Dalian Wanda Group.

Младоликият Ли е 45-годишен. Роден е на 17. ноември 1968 г. в град Яндзюан – единствено момче сред пет деца. Родителите му работят във фабрика. В гимназията младежът се увлича по компютрите и участва в много състезания по програмиране. През 1987 г. младият гений държи националния изпит за приемане във висше учебно заведение и получава най-високата обща оценка от всички свои съграждани. Записва се в Пекинския университет, специалност информационен мениджмънт.

През 1991 г. отива да учи в университета на Бъфало, САЩ, където получава магистърска степен по компютърни науки. След като работи няколко години в американски компании и разработва алгоритъм за търсачки, който по-късно заляга в основата на Baidu, той се завръща в страната си, за да създаде компанията, която днес е сред най-успешните в Китай с над 80% пазарен дял.

Богатството на Ли е пряко свързано с цената на акциите на Baidu, която се повишава непрекъснато, тъй като инвеститорите стават все по-уверени, че търсачката разполага с правилната формула за новата ера на китайската електронна търговия.

Тъй като все повече китайци влизат в мрежата през смартфоните и таблетите си, вместо през компютри, Ли реши да преустрои бизнеса на Baidu. Той призна, че е подценявал силата на мобилния пазар и нуждата да адаптира търсачката спрямо изискванията му. „Отказвах да се занимавам с мобилен интернет до около 2009 г. И тъй като не започнахме достатъчно рано, ни отне доста време да разберем какво е най-важно за Baidu”, каза той в интервю за Блумбърг.

Предприемачът направи серия от мащабни покупки на мобилни компании, насочена към засилването на присъствието на търсачката в мобилните устройства. Сред тях е и най-скъпата сделка в киберисторията на Китай – Ли плати 1,85 млрд. долара за мобилния магазин за приложения 91 Wireless.

Оттогава цената на акциите на Baidu скочи с 64%. Няма съмнение, че компанията поема пълен контрол върху мобилния бизнес в страната. Затова не забравяйте името на Робин Ли – скоро ще чувате все повече за него. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ