Китай и Япония планират пряк обмен на валутите си

Китай и Япония планират пряк обмен на валутите си

Китай и Япония обявиха плановете си да насърчат прекия обмен на валутите си в опит да намалят разходите за компаниите и да засилят двустранната търговия. Сделката ще позволи на фирмите да конвертират китайската и японската валути директно една в друга. В момента бизнесът в двете страни трябва да купува щатски долари преди да ги обмени в желаната валута, което добавя допълнителни разходи.

Това е поредната стъпка от страна на Китай, който се стреми да наложи по-глобална роля на юана. "Като се има предвид огромния размер на търговския обем между двете най-големи икономики в Азия, това споразумение е много по-значимо, отколкото всеки друг пакт, който Китай е подписвал с други народи", каза Рен Ксянфанг от IHS Global Insight, цитиран от информационна агенция Bloomberg.

Китай е най-големият търговски партньор на Япония. Според японската търговска външна организация, търговията между двете страни възлиза на 339 млрд. долара през 2010 година. Плановете бяха обявени по време на посещение в Китай от министър-председателя на Япония Йошихико Нода и след неговата среща с китайския премиер Вън Цзябао.

Двамата лидери се споразумяха също така да позволят на Японската банка за международно сътрудничество да издава облигации в юани, като за първи път чужд държавен орган има позволението да прави това - ход, който анализатори смятат, че може да се окаже от взаимна полза за двете нации.

"С приемането на китайски облигации като част от официалните валутни резерви, Япония приема китайските облигации като инвестиционен актив", според Такуджи Окубо от Societe Generale Tokyo. "Това следва да насърчи японски частните инвестиции в китайски облигации, както и в други азиатски валути на развиващите се страни. Подобно развитие от своя страна трябва да помогне за разработване на офшорната търговия с валута в Япония", добави той.

Що се отнася до Китай, г-н Окубо обясни, че този ход ще помогне на Китай допълнително да отвори своите финансови пазари. Сделката "е манифест на по-високо ниво на ангажираност от Китай за отворена реформа, което би повишило доверието към продължаващия експеримент с офшорния юан", каза той. Заедно с насърчаването на двустранните бизнес връзки, Китай и Япония заявиха, че те също така са постигнали напредък по споразумение за свободна търговия между тях и Южна Корея. Предложеното споразумение се очаква да засили търговията между трите страни. Китай настоява трите страни да ускорят преговорите по сделката, особено след като Япония показа силен интерес да участва в Транс-тихоокеанското споразумение за партньорство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ