Костов заговори за замяна на плоския с прогресивен данък

Костов заговори за замяна на плоския с прогресивен данък

Бившият премиер Иван Костов подложи на публична критика плоския данък и лансира идея за преминаване към прогресивно подоходно облагане по време на състояла се днес кръгла маса за приходите от данъци и такси.

Дискусията бе организирана от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките и оглавяваната от Костов Лаборатория за  управление на рискове към Нов български университет.

Плоският данък не изпълни заложените цени за увеличаване на инвестиционната активност, заяви Костов. "Този вид облагане няма ефект и върху приходите от данъка върху физическите лица, защото не доведе до стимулиране на потреблението", добави той. Причината, според него е в застаряващото и все повече намаляващо население у нас, което в условията на несигурна политическа и икономическа конюнктура е по-склонно да спестява.

Бившият премиер направи и прогноза, че в средносрочен и дългосрочен план инвестициите в икономиката ще намаляват, като факторите за това са: продължаващата икономическа криза, влошената структура и здравен статус на работната сила, масовата инвалидизация, корупцията, дълговете и дефиците на банките и ЕС. Според него това означава, че приходите от корпоративни данъци в данъчно-осигурителната система са несигурни и затова тя ще нуждае от промяна.

Затова, Костов смята, че дошло времето за сериозна дискусия в обществото по отношение на данъчната политика.  Една от възможните посоки за това е преминаване към прогресивно подоходно облагане, с цел да се повишат приходите в бюджета, коментира той

Трябва да има прогресивно облагане и на бизнеса, и на физическите лица, каза бившият премиер и добави, че, за да не се претовари икономиката с увеличаването на общата данъчна тежест, може да се помисли дали да не се намали ставката по ДДС.

Тезите му бяха подкрепени и от директора на Института за изследване на икономиката, проф. Митко Димитров. Решението за въвеждането на т.нар „плосък“ данък беше взето без широко обсъждане, припомни тай. По отношение исканията за премахването на пропорционалното облагане и въвеждането на прогресивното подоходно облагане икономистът подчерта, че ако се търси увеличение на приходите, не е необходимо да се променя системата, защото не е задължително да се запази ставката на плоския данък. Пропорционално данъчно облагане не означава непременно ставка от 10%, посочи проф. Димитров и допълни, че е възможно единната ставка да бъде увеличена до 13-17 и дори 20 на сто.

Той подчерта, че необлагаемият минимум не се свързва непременно с пропорционалното облагане, а със социални функции и премахване на дефект на пазара на труда. Ако има необлагаем минимум, какво пречи да има и семейно подоходно облагане, попита той и посочи, че това само ще подобри справедливостта при облагането.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ