МВФ предупреди за тежки изпитания пред световната икономика

МВФ предупреди за тежки изпитания пред световната икономика

Необходими са смели действия, за да се преодолеят сериозните опасности пред световната икономика, предупреди шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

По думите й кризата в Украйна, по-бавния растеж в развиващите се икономики, заплахата от дефлация в Еврозоната, уязвимостта на финансовия сектор в големите държави и турбулентността на пазарите представляват сериозни спънки пред продължаването на възстановителния процес в световната икономика.

„Глобалната икономика започва да се изправя на крака, но възстановяването все още е твърде слабо и твърде бавно... Нужни са смели действия”, каза Лагард в началото на годишните срещи на МВФ и Световната банка. „Някои държави не усещат този растеж. Все още имаме 200 милиона безработни”, алармира тя.

МВФ очерта подробен план за срещите си с финансовите министри и ръководителите на централните банки от цял свят. В него е изтъкната нуждата от особено внимателна политика в държави на всички нива от икономическия цикъл, пише „Икономик таймс”.

Така развитите икономики трябва да внимават да не провалят прехода от финансовите режими, наложени по време на кризата, защото според МВФ твърде рязката промяна във фискалните политики може да дерайлира възстановяването и да нанесе сериозни щети на останалите държави.

Китай е предупреден да внимава с кредитния балон, който започва да се раздува в страната. САЩ пък трябва да се справят с новите рискове, свързани с корпоративния им дълг. Развиващите се пазари са длъжни да преработят политиките си, за да се нагодят към един нов свят с по-малък капитал. 

Изявлението на Лагард е отзвук на доклада на МВФ на финансовата стабилност, който подчерта опасенията за повишаването на рисковите инвестиции в САЩ и трудностите, които срещат развиващите се икономики, дестабилизирани от оттичането на капитали.

Ниската инфлация в еврозоната също е повод за безпокойство, особено ако доведе до слаб растеж и застой на възнагражденията, предупреди Лагард.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ