От страх гърците изтеглиха към 5 млрд. евро за седмица

От страх гърците изтеглиха към 5 млрд. евро за седмица

Страх завладява гърците заради засилващата се политическа криза в страната. През последните десетина дни се наблюдава масово теглене на пари от банките в страната, предаде агенция „Ройтерс“, позовавайки се на източници от банковите среди.

Според изчисления само за последната седмица гърците са изтеглили от сметките си около 5 млрд. евро, което е около 3% от всички банкови депозити.

Особено масово е било тегленето на пари миналия четвъртък и петък, когато банките едва са успявали да покриват извънредното търсене.

„Наши клиенти теглеха в брой по 600 – 700 хил. евро, а това напряга системата”, заяви пред агенцията неназован банкер. Той признава, че банката, в която работи, е била принудена да даде лихви от над 7%, за да убеди клиентите си да задържат парите по сметките си.

От януари миналата година досега депозитите на населението са се стопили с над 21%. Само през септември вложенията на гръцките граждани в банките са намалели с 3% до 183,2 млрд. евро.

Междувременно ръководителят на Централната банка на Гърция Георгиос Провопулос призова гръцките партии възможно най-скоро да формират коалиционно правителство, за да се избегне фалита на страната.

„Новото правителство трябва да се сформира незабавно. Нужна е гаранция, че новият кабинет и всички партии ще подкрепят цялостното изпълнение на решенията, взети от държавните и правителствените ръководители на ЕС на 27 октомври”, заяви Провопулос.

Страните от ЕС се споразумяха да опростят до 100 млрд. евро от гръцкия дълг в замяна на програма за бюджетни икономии.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ