Пореден спад на услугите в еврозоната

Пореден спад на услугите в еврозоната

Секторът на услугите в еврозоната се сви за пореден месец през ноември. Това сочат данни на британската агенция Merkit, цитирани от BBC.

Сред водещите причини за спада е  намаленото потребление на услугите в Испания, която отчита рекорден спад в потреблението им от март 2009 г. насам. Предполага се, че четвъртата по големина икономика в еврозоната ще се свие в последното тримесечие на тази година.

Италианският сектор на услугите също бележи спад.

В Германия се отчита застой. За първи път от две години насам производителността на частния сектор в Германия също отчита понижение. Анализаторите вещаят, че в най-добрия случай, страната ще изпадне в стагнацията.

Общият индекс Purchasing Manager Index (PMI) регистрира ниво от 47 пункта, със съвсем леко повишение от октомври. Смята се, че нивото му под 50 означава намаляваща активност. Индексът е базиран на бизнес проучване. Той прибавя още индикации за това, че еврозоната е в рецесия.

От всички страни в еврозоната в Испания резултатът е най-лош. Страната отчита индекс от 36,8. За сравнение, в предишния месец октомври индексът й е 41,8.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ