Русия обмисля акциз върху вредните храни

Русия обмисля акциз върху вредните храни

Русия обмисля акциз върху вредните храни

Руското финансово министерство и аграрното ведомство подкрепиха въвеждането на акцизи върху вредните храни, по-специално палмовото масло и газираните напитки, отбелязва „РБК дейли”.

Според производители това масло се използва в днешна Русия в колосални мащаби - бонбоните, тортите, пастите, млечните десерти, сирената, дори шоколадът далеч не изчерпват списъка с храни, каквито на практика вече не се правят без палмово масло.

Съдържанието му в руския маргарин е 40-60 на сто, а в себестойността на хлебната и сладкарската продукция делът на промишлените мазнини и маргарини достига 40 процента, посочва БТА. А щом се въведат акцизи, цените неизбежно ще нараснат, предупреждават експерти.

Москва може да забрани на федералните субекти да ограничават продажбите на определени спиртни напитки и да въвеждат други ограничения на алкохолния пазар.

Това предвижда план на финансовото министерство, изпратен през януари в правителството на Русия. Документът предвижда мерки, оптимизиращи използването на доходите в бюджетната система.

„Както сочи практиката със съдържащите алкохол енергийни напитки, всеки регион има право да забрани например водката или дори конкретна марка водка. Това са си загуби за бюджета. Регионалните политици си правят пиар с тези забрани, но реална полза от тях няма”, коментира експертът по пазара Вадим Дробиз.

Според него пълномощията на отделните руски региони да регулират продажбите на алкохол насърчават разпространението на ментета и свиват покупките на легални напитки.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ