САЩ изглежда ще избегнат техническия дефолт

САЩ изглежда ще избегнат техническия дефолт

Политическа криза в САЩ е на път да приключи и страната да избегне технически дефолт по задълженията си, предаде РБК „Дейли“. Барак Обама и републиканците изглежда ще стигнат до компромис по въпроса с бюджета.

Във вторник група американски сенатори предложиха план за съкращаване на бюджетния дефицит, който може да помогне за излизането от задънената улица по преговорите за повишаване на тавана на държавния дълг на страната.

Обама определи това събитие като „много важна стъпка” в преговорите и заяви, че ще подкрепи новите предложения.

Планът бе изготвен от така наречената „Група на шестимата”, в която влизат по трима сенатори от демократите и републиканците. Той предвижда икономия на бюджетни средства в размер на 3,7 трлн. долара, което ще се превърне в отправна точка за по-нататъшното понижаване на държавните разходи. Сенаторите също така предлагат да се включат мерки за увеличаване на приходната част на бюджета с 1,2 трлн. долара за сметка на съкращаването на програмите за социално застраховане, медицинска помощ, както и фундаменталното реформиране на данъчната система на страната.

Ако до 2 август не се увеличи тавана на държавния дълг на САЩ, който в момента е 14,3 трлн. долара, то страната няма да може да изплати пенсиите на 27 млн. американци, чековете за които трябва да бъдат изпратени на 3 август.

Само за последните две години бюджетният дефицит на САЩ е възлязъл на 2,8 трлн. долара, което е повече отколкото за последните десет години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ