Скок в продажбата на оръжие в САЩ преди въвеждането на мерки за контрол

Скок в продажбата на оръжие в САЩ преди въвеждането на мерки за контрол

Скок в продажбата на оръжие в САЩ преди въвеждането на мерки за контрол

Продажбата на оръжия в САЩ тръгна нагоре, след като президентът Бакар Обама обяви за  предстоящи мерки за ограничаване на наличността им, пише британската телевизия Би Би Си.

Съответно, акциите на оръжейния производител Smith & Wesson достигнаха 16-годишен връх. В понеделник компанията повиши прогнозата за продажбите си с обяснението, че пазарът е „по-силен от очакваното“.

Броят на проверките на потенциални купувачи – ориентир за бъдещите продажби – също е отбелязал ръст през миналия месец – с 38% спрямо декември 2014.

От компанията очакват през тримесечието до 31-ви януари 2016 приходите от продажби да достигнат 175-180 милиона долара. По-рано прогнозата беше за между 150 и 155 милиона.

Оръжията на фирмата се купуват с по-бързи темпове от производствените й обеми .

До този момент от текущия период от Smith & Wesson са отчели чиста печалба от 14,2 милиона долара спрямо 5,2 милиона през същия период на предходната година.

През декември компанията съобщи, че приходите й за периода юли-септември почти са се утроили и че през последните 5 години продажбите са скочили с 38%.

В понеделник Белият дом оповести законопроект за въвеждане мерки за контрол, съгласно които продавачите на оръжие ще са задължени да си извадят разрешително за търговия, а купувачите ще бъдат подлагани на щателни проверки.

Според Джеймс Хардимън, анализатор в Wedbush Securities, скокът в продажбите на оръжие се дължи на страха на купувачите от по-строгите мерки. 

Новината за силния оръжеен пазар повиши акциите на Smith & Wesson с 11% вчера. Тези на конкурентната фирма Sturm Ruger пък нараснаха със 7,28%, достигайки 13-месечен връх.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ