Строителството с 3 - 4% ръст догодина

Строителството с  3 - 4% ръст догодина

Бизнесът и строителният сектор през 2013 г. не могат да се похвалят с ръста, който беше предвиден. Растежът е много скромен заради застой в двигателите - износа, високата безработица, слабият потребителски интерес на база крехкото доверие в бизнес средата и кредитната политика на банковите институции, както и необходимостта от строга фискална политика. Все пак, позитивно погледнато, прогнозите за БВП през 2014 са за ръст 2,5%, а очакването за периода 2014-2017 е средно 3%. Икономиката ни ще бъде подкрепена най-вече от повишено усвояване на европейските фондове и засилено търсене на българския износ предвид възстановяване на Еврозоната от рецесията.

Строителният сектор ще се движи най-вече от дейности за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд. Голям обем се очаква да бъде реализиран от обществени поръчки за реновиране на нежилищни сгради. С по-малък от 2012/2013, но с все още определящ обем ще са инфраструктурните проекти, финансирани по европейски програми. Следим с интерес тенденцията при издадените строителни разрешения. През втората половина на 2013 те бележат ръст от 5%. Това ще стабилизира новото строителство и ще доведе до лек ръст от 3-4% през 2014 година. Не на последно място движеща сила в сектора ще бъдат частните инвестиции във ваканционни имоти, чиято концентрация от 30% е в Бургас и Варна.

И през 2014 г. не очаквам бизнес средата да се промени – високи нива на корупция свързани с обществените поръчки, занижени изисквания по отношение на качество, натиск за ниска цена, недостатъчен финансов ресурс. Ще се задълбочат борбите между „законотворческите лобита“, както ги описа един авторитетен браншови издател. „Промените в законовите уредби, с които би трябвало да се изведе отрасъла на европейско ниво“, ще доведат до объркване при производители и поставяне на изисквания, които са нелогични, а и несъществуващи в Европа. Разумното е да се работи в посока поставяне на ефективен контрол при реализация на строителната продукция.

Стратегията на Weber в България е последователна през последните години. Работим с частния инвеститор в първите по рода си консултантски центрове за топлоизолация Weber HomePlan в Бургас, Пловдив, Русе и София. Фокусът ни остава върху доказаните, качествени и ефективни строителни системи, представени на нашия пазар от 2001. Ще продължим да инвестираме в иновативни и зелени решения за топлоизолация като weber.therm UltraClima и леки и безпрахови лепила и шпакловки. Ще представим нови, атрактивни фасадни мазилки за архитектите и ще продължим с индивидуален подход към ползвателите на сигурни хидроизолационни решения в специализираните ни центрове weber.profi depot в цялата страна.

Убедени сме, че в дългосрочен план устойчивото развитие на строителния бранш зависи от професионални и отговорни взаимоотношения, ние ще акцентираме върху добрия и стойностен сервиз, защото смятаме, че българския строител и клиент ги заслужава. Доказателство за това са направените инвестиции в двата ни завода в Костинброд и Варна, 10 профи депа и 5 консултански центъра.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ