Шефът на Еврогрупата: Еврозоната е на крачка от рецесия

Шефът на Еврогрупата: Еврозоната е на крачка от рецесия

Еврозоната е на крачка от икономическа рецесия. Това заяви премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

„В еврозоната сме на ръба на техническа рецесия*. Смятам, че бюджетната консолидация е подход, който няма алтернатива. Трябва да консолидираме нашите публични финанси, но също така трябва да насочим вниманието си към следването на линия за постигането на реален ръст в Европа”, посочи той.

Изказването на Юнкер идва след като Световната банка намали прогнозата си за глобалния ръст през тази година.

От банката очакват ръст от 2,5% вместо по-рано прогнозираните 3,6%. Финансовата институция прогнозира, че икономиката на еврозоната ще има растеж от 0,3%. Тя предупреди развитите страни, че тяхната дългова криза може да има по-тежки последици от финансовата криза през 2008 г.

"Както и мнозина други, аз считам, че няма нужда да се придава голямо значение и внимание на мнението на рейтинговите агенции", коментира Юнкер орязването на рейтингите на редица държави от еврозоната.

 

*Техническа рецесия е термин, който се обозначава регистрирането на спад в брутния вътрешен продукт в две последователни тримесечия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ