Шефът на Raiffeisen Bank International подаде оставка заради „Офшорлийкс“

Шефът на Raiffeisen Bank International подаде оставка заради „Офшорлийкс“

Шефът на Raiffeisen Bank International подаде оставка заради „Офшорлийкс“

Главният изпълнителен директор на една от най-големите банки, които оперират в Източна Европа - Raiffeisen Bank International (RBI) Херберт Степич подаде оставка, се казва в официално съобщение на пресслужбата на трезора. Австрийската банка ще разгледа оставката на Степич в най-скоро време.

Въпреки че мотивите за напускането са формулирани като „лични причини", като истинска причина се сочи разкриването на съмнителни сделки с имоти, правени през фирми пощенски кутии в офшорни зони като Вирджинските острови и Хонконг, предаде „24 часа”. Двете офшорни фирми са Yatsenko Int в Британските Вирджински острови и Takego Holdings в Хонг Конг.

Информация за това изтече от разследването на Международния консорциум на журналистите, станало популярно като „Офшорлийкс". Херберт Степич не е отрекъл, че е участвал в сделки за закупуване на имоти в Сингапур през офшорни фирми. Засега от централата на трезора се ограничиха с твърдението,че проучват дали в случаите на Степич има нарушаване на закона и вътрешните правила на банката.

Херберт Степич бе главния архитект на проекта за инвазията на „Райфайзенбанк" в Източна Европа, като в резултат в момента тя е вторият по големина кредитор на компании от региона.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ