Чипове в сеизмичен риск

Чипове в сеизмичен риск

Чипове в сеизмичен риск

Силното земетресение в Тайван породи опасения за работата на компаниите за полупроводници

Най-голямото земетресение в Тайван за последните 25 години моментално удари и азиатските фондови пазари, които загубиха между 1 % и 1,7 % в първите няколко часа днес. Трусът със сила над 7,2 отне живота на 9 души, чиято смърт е потвърдена до момента. Над 800 са ранени, десетки остават затрупани под развалини.

Инвеститорите са силно загрижени за състоянието на заводите за производство на полупроводници, тъй като Тайван е световен лидер в тази индустрия. Много компании, работещи на острова, вече преустановиха дейността си. Сега експертите се опитват да разберат дали това земетресение ще се отрази на доставките на полупроводници, чието производство често изисква непрекъсната работа на завода.

В първите часове след  новината за най-силното земетресение в Тайван през последните 25 години борсовите индекси в Азиатско-тихоокеанския регион започнаха да се понижават. Японският Nikkei 225 загуби 1%, корейският Kospi - 1,7%, австралийският ASX - 1,3%. Тайванският индекс FTSE-TWSE загуби 0,9%. Експертите обясняват опасенията на инвеститорите с факта, че Тайван е най-големият производител в света на най-модерните чипове, които се използват почти навсякъде - от автомобилите до смартфоните и системите за изкуствен интелект.

Според някои оценки до 80-90% от чиповете, които понастоящем се използват в смартфоните и компютрите с изкуствен интелект, се произвеждат в Тайван.

Не е изненадващо, че новината за земетресението се отрази на котировките на местните производители на чипове - акциите на TSMC и Foxconn загубиха съответно 1,5% и 2%. Много компании обявиха временно спиране на работата на заводите си и евакуация на служителите, въпреки че епицентърът беше в източната част на острова, а повечето фабрики за полупроводници - в северната и западната. Освен това много сгради в Тайван са построени с оглед на сеизмичните рискове. Въпреки това последваха новини за спиране на работата на заводите от компании като TSMC, Foxconn, UMC, Powerchip Semiconductors.

Сега компаниите и експертите се опитват да разберат до каква степен земетресението може да повлияе на по-нататъшната работа на предприятията и дали ще предизвика смущения в доставките на полупроводници. "Видяхме съобщения за спиране на производството на полупроводници и ако подобни факти се разпространят по-широко, очакваме известни затруднения в доставките на полупроводници от Тайван и в региона като цяло", смятат анализаторите на британската банка Barclays.

"Производството на най-сложните чипове изисква непрекъсната 24-часова работа на завода", цитира Блумбърг анализаторите Брайън Тан и Бум Ки Сон. "Някои производствени серии изискват поддържане на вакуум в специални камери в продължение на седмици. Спирането на операциите в Северен Тайван може да се отрази неблагоприятно на производството на някои от най-съвременните чипове", предупреждават те.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ