Нов питеен резервоар за 1,6 млрд. долара ще увеличи капацитета на Панамския канал

Нов питеен резервоар за 1,6 млрд. долара ще увеличи капацитета на Панамския канал

Нов резервоар ще бъде построен в Панамския канал, за да се увеличи пропускливостта на корабния трафик през транспортната артерия. Проектът ще струва 1,6 милиарда долара и ще отнеме шест години. Това заяви по време на пресконференция ръководителят на компанията-администратор на канала Рикаурте Васкес.

„Всеки ден населението на Панама консумира количество вода, което е необходимо за преминаването на 11 кораба. Сега трябва да гарантираме наличието на питейна вода “, каза Васкес по време на пресконференция, чийто запис беше публикуван на сайта на компанията, която администрира Панамския канал.

Васкес обясни, че Панамският канал има двойна отговорност - да гарантира количеството вода, необходимо за функционирането на канала, и да гарантира снабдяването с вода на местното население.

Той отбеляза, че дискусиите за възможността за изграждане на нов резервоар са станали възможни, след като Върховният съд на Панама отмени Закон № 20 от 2006 г., който намалява площта на хидрографския басейн, управляван от Панамския канал. Така площта на басейна се увеличи от 343 хиляди на 552 хиляди хектара, което ще позволи създаването на нов резервоар на река Индио. „Ние оценяваме, че цената на проекта може да бъде 1,2 милиарда долара разходи за строителство и около 400 милиона долара компенсации и други необходими разходи“, каза Васкес. По думите му изграждането на резервоара ще отнеме около 6 години и ще засегне около 500 семейства, живеещи в района на предлаганото строителство.

Преди това властите на Панамския канал бяха принудени да намалят капацитета на канал -  не повече от 24 кораба бяха допуснати всеки ден поради липса на вода за функционирането на шлюзовете. Смята се, че загубите от намаляването на броя на корабите, преминаващи през канала тази година, ще достигнат 500-700 милиона долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ