България

Политика

|

Общество

|

Азербайджан готов да ни доставя 1 млрд. куб. м газ годишно

Азербайджан готов да ни доставя 1 млрд. куб. м газ годишно

Има азерски газ за България извън количествата, предвидени за Набуко. Това увери президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който прие министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Трайков е на посещение в Азербайджан в рамките на обиколка в страни от Каспийския регион.

Възможностите за газови доставки бяха основна тема на разговорите между двамата. Страната ни може да получава 1 млрд. куб. м годишно, което ще стане възможно след изграждането на междусистемните газови връзки с Турция или Гърция, стана ясно по време на срещата.

Според Илхам Алиев най-логичният път на азерския газ за България минава през Турция. В момента Азербайджан води преговори с югоизточната ни съседка за условията на транзитиране на количества природен газ през нейна територия. След сключването на транзитното споразумение газът за страната ни ще е налице, категоричен бе Алиев.

Български строителни компании могат да участват в международни търгове за строителството на инфраструктурни проекти в Азербайджан, увери пък министърът на икономическото развитие на Азербайджан Шахин Мустафаев, който също се срещна с Трайков в Баку. Страната изпълнява мащабна инфраструктурна програма на обща стойност 9 млрд. долара (заедно с капиталното строителство).

Двамата министри обсъдиха възможностите за развиване на икономическите и търговските отношения между двете страни и откриха двустранен бизнес-форум, в който участваха 15 български и повече от 50 азерски компании.

На бизнес-форума бяха представени актуални инвестиционни проекти и възможности за партньорство между компаниите от двете страни. Инфраструктурната програма на Азербайджан предвижда изграждане на железопътна и пътна инфраструктура, жилищно строителство, строителство на офис и бизнес-сгради и др. За следващата година е планирано строителството и на ново пристанище в Баку.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ