Актуализират разчетите за АЕЦ "Белене"

Актуализират разчетите за АЕЦ Белене

Икономическият министър прави актуализация на разчетите относно проекта АЕЦ „Белене”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в парламента днес в отговор на питане от бившия енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Пеевски кога ще има окончателно решение по казуса с Втора атомна. Строителството й бе замразено от правителството на ГЕРБ, което бе последвано от заведен съдебен иск пред международен арбитраж от руска страна. От друга страна, още преди да дойде на власт БСП заговори за рестарт на проекта.

От парламентарната трибуна днес Орешарски изрази увереност, че адвокатите на страната ни ще направят всичко възможно да минимизират щетите от иска, заведен от руската държавна фирма „Атомстройекспорт към НЕК за поръчано, но неплатено оборудване за АЕЦ „Белене".

Дори и искът да не бъде уважен в пълния му размер, ще се наложи да плащаме колосални суми, коментира още преди време премиерът Орешарски. Най-мрачната му прогноза е, че искът за АЕЦ „Белене" може да достигне 2,4 млрд. лв.

Ще се притеснявам, докато не видя крайния, силно се надявам добър за моята страна, резултат, каза днес министър-председателят.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ