Бойко Борисов поиска оставката на правителството заради катастрофата при Яна

Бойко Борисов поиска оставката на правителството заради катастрофата при Яна

Бойко Борисов поиска оставката на правителството заради катастрофата при Яна

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на правителството заради тежката катастрофа на автомагистрала „Хемус” при гара Яна. При тежкия инцидент, по последна информация, загинаха двама души, а петима са ранени.

„Изказвам съболезнованията си към близките на жертвите при катастрофата при пътен възел „Яна“. Призовавам премиера Орешарски незабавно да се освободи от министърката на регионалното развитие Десислава Терзиева, а прокуратурата да се самосезира заради престъпното нехайство на строителната министърка, която забави откриването на готовия участък”. Това се посочва в позиция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод тежката катастрофа на гара Яна, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„В последните дни на няколко пъти настоях управляващите да пуснат в движение готовата отсечка от автомагистрала „Хемус“, за да бъде отпушена тапата, създаваща огромни задръствания в разгара на отпускарския сезон. Това не беше направено, в резултат на което се стигна до този тежък инцидент, който можеше да бъде избегнат. Само вчера, колоната от автомобили на входа и изхода на София надмина 8 километра. С часове в огромното задръстване бяха блокирани, в най-голямата жега, автомобили с хора, които се връщат от почивка, автобуси от и за морето, камиони. Това са граждани, които с данъците си са допринесли за изграждането на магистралата. Умишленото предизвикване на излишно напрежение и нерви у тях, очаквано доведоха до днешния фатален инцидент. Никой не е имал за цел да прави политически дивиденти от новата отсечка, а призовавахме към пускането на готовия път само и единствено за да бъде осигурено на хората сигурно и безопасно пътуване. Построихме тази отсечка от автомагистрала „Хемус“ и новите управляващи, ако искат, могат да й направят и три поредни откривания, само че преди това трябваше да отворят пътя, веднага щом беше готов, вместо днес да броим жертвите по трасето. Затова отново призовавам за оставката на госпожата строителен министър, както и на целия кабинет Орешарски. Хора, чиито егоизъм и самолюбие, са над обществения интерес и безопасността на гражданите, нямат място в управлението на България, се казва в позицията на Борисов.

Днес официално трябваше да бъде открит новият пътен възел, който свързва Софийското околовръстно шосе и магистрала „Хемус”. В ефира на "Дарик" председателят на Пътната агенция инж. Лазар Лазаров съобщи, че въпреки катастрофата, движението по новия пътен участък ще бъде пуснато още този следобед.

„Движението в момента е отбито. Минава се през село Елешница, и се върви по стария път до село Яна. От там през пътния възел се преминава през трасето през Долни Богров. Ще бъде отворена и новата отсечка от автомагистралата”, обясни Лазаров.

„И в момента участъкът няма необходимите документи. Откриваме го предсрочно поради факта, че трябва да се пусне движението, заради тези тапи, които се случват на изхода на София. И въпреки че не завършен на 100% и няма издадената документация с моя заповед се пуска в експлоатация с днешна дата. Междувременно фирмата изпълнител ще работи извън трасето на магистралата, за да могат да бъдат извършени всички строително-монтажни работи и да бъде издаден Акт 16 от държавната приемателна комисия. Това вероятно ще стане в рамките на следващия месец”, уточни още инж. Лазар Лазаров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ