Варна под вода, най-малко 9 души са загинали

Варна под вода, най-малко 9 души са загинали

Поне 9 са жертвите на бедствието в квартал „Аспарухово”. Цифрата съобщи за "Дарик" кметът на Варна Иван Портних. От полицията съобщават за 8 удавени в приливната вълна, които са установени официално. Броят на загиналите по време на бедствието във варненския квартал „Аспарухово“ вероятно ще се увеличи, предаде „Фокус“ – Варна.

Ситуацията в квартала е бедствена след обилния дъжд . Екипи на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ и полицията издирват още хора, които са изчезнали по време на приливната вълна, заляла ниската зона в жилищния квартал.

До момента от полицията потвърждават за трима загинали – мъж, жена и дете.

По разкази на очевидци, има трупове, които са влачени на сто метра от високата зона, а също, че много хора са били спасени в последния момент. Придошлата вода е заляла и спирка на градския транспорт. По-рано днес на тротоара до районното полицейско управление в „Аспарухово“ бе открит труп на дете. Главният булевард в квартала е наводнен, до 30 сантиметра достига калта по улиците в бедстващия район. Десетки автомобили са били понесени от приливната вълна, отнесени са магазини, разрушена на места е пътната настилка.

Има смазани автомобили, а достъпът е блокиран. Снимки показват кални реки, които повличат всичко по пътя си. В кварталите „Аспарухово и „Галата” няма ток.

Сайтът Moreto.net твърди, че в ромската махала има цели отнесени къщи.

Според сайта Petel.bg, се е срутила част от дерето до улица "Св. Св. Кирил и Методий". Водата носи трупове на животни.

По улиците и булевардите почти не може да се преминава, тъй като те са залети с кал и по тях има аварирали автомобили и автобуси. Прекъсната е контактната мрежа на тролейбусите.

35 л/кв.м дъжд се е излял във Варна, съобщават от общината. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л/кв.м.

Тази нощ се очакват две нови вълни, до обяд утре вероятно времето ще утихне, предупреди Иван Иванов, директор на НИМХ-Варна.

Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове министър-председателят Пламен Орешарски разпореди спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, съобщиха от правителствената информационна служба. Очаква се до минути тримата да пристигнат във Варна. Премиерът следи ситуацията постоянно.

Очаквайте подробности!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
Трус в Румъния стресна Северна България
Голямо количество силна отрова открито случайно в сграда в Плевен
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Пекин
Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО
Откриха обявените за издирване плевенски ученици
За успеха на българската фирма Евромастер: 30 години иновации и инвестиции в бизнеса