Викаме помощ на 112 и чрез SMS

Викаме помощ на 112 и чрез SMS

Викаме помощ на 112 и чрез SMS

На спешния телефон 112 ще могат да се изпращат сигнали и със SMS. Това решиха депутатите, които одобриха на първо четене промени в Закона за Националната система за спешни повиквания, съобщи „Дарик”. Вносител на поправката е народният представител от левицата Захари Георгиев.

„Написах го, защото узнах за една ситуация, в която човек, изпаднал внезапно в здравословна криза, се опитал да потърси помощ на телефон 112, но се оказало, че  не може да говори в следствие на удара, който е получил. Само съдбата го е спасила от сигурна смърт”, обясни мотивите си за предложението Георгиев.

„Впоследствие МВР даде негативно становище по този законопроект, и то с доводи, които са неприемливи - че нямало как да се установи кой и откъде пуска SMS. А всъщност, начинът е същият, по който се идентифицират и разговорите. Аз се поразрових и видях, че още 2009 г. Европейският съюз е приел директива, с която призовава страните да въведат и тази техническа възможност, за да може спешния телефон да се ползва и от хората с увреждания”, уточни той.

„Над 200 000 са българите, които имат увреждания, свързани с говора, слуха и т.н. Отделно са тези, които изпадат в кризи или са жертва на посегателство и е много по-безопасно да пуснат SMS-и, отколкото да говорят по телефона”, допълни Георгиев.

По думите му, при подаване, съдържанието на SMS-а трябва да описва какъв е проблема.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ