Вот на недоверие: втори опит

Вот на недоверие: втори опит

Вот на недоверие: втори опит

Проваля се и вторият опит за дебат по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета „Орешарски". В началото на пленарното заседание тази сутрин председателят на парламента Михаил Миков обяви, че заради нежеланието на ГЕРБ да се регистрира отново няма кворум и даде 30-минутна почивка.

Вчера дебатите бяха саботирани отново от народните представители от ГЕРБ. Депутатите на Бойко Борисов влязоха в пленарната зала, но отказаха да се регистрират. Парламентарната група на Атака пък е на посещение в Брюксел и така кворум в залата нямаше.

"Защо ще им правя кворум, бе", попита реторично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

И днес няма да се регистрираме, ако няма кворум, категорично заяви в интервю за Нова телевизия той. 

"Мишо Миков трябва незабавно да си подаде оставката. Той не може да осигури заседание на парламента. Ще внесем пак вот. Нека да се съберат”, заяви Борисов днес пред парламента. „Те провалят заседанието. Виждате, че няма кворум, мнозинството ги няма. Това е тяхна грижа. „Атака” и депутатите от БСП и ДПС отново ги няма на работа”, каза още той. Според него той не унижава вота на недоверие. „Искаме да дебатираме, просто ги няма депутатите от БСП, ДПС и „Атака”, каза той.

Председателят на парламента Михаил Миков обясни какво следва, ако депутатите от ГЕРБ и днес не се регистрират в пленарната зала: „Тази форма на парламентарен контрол е най-тежката форма, каквато е вотът на недоверие и се реализира от три до седем дни след внасянето. Изтича седмият ден. Ако ГЕРБ провали отново заседанието, очевидно е, че те не искат да се разглежда този вот на недоверие в Народното събрание", каза той, цитиран от Дарик.

Миков изпрати и писмо в рамките на вчерашния ден до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което цитира текстове от парламентарния правилник, отнасящи се до процедурата по вота на недоверие. В него се припомнят последствията, ако и днес не се събере кворум в пленарната зала. 

Съгласно изискванията на чл. 105, ал. 1 от ПОДНС "разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението". Смисълът от включването на този текст е двояк - от една страна, е в полза на вносителите на вота, а от друга - цели да предотврати възможността мнозинството да осуети разглеждането на въпроса за отговорността на правителството, пише Миков.

Днес обаче народните представители от ПГ на ГЕРБ, въпреки че присъстваха физически в пленарната зала, не се регистрираха за участие в заседанието и така попречиха на провеждането на разисквания, които самите те бяха поискали, се посочва в текста.

Михаил Миков изразява убеденост, че вотът на недоверие като висша форма на политическа отговорност, трябва да се обсъди и гласува своевременно, за да има смисъл и посока. На свой ред, посочва парламентарният председател, не мога да си представя, че мнозинството би помислило да попречи на възможността за търсене на отговорност от правителството, като провали кворума на заседанието.

Такова неинституционално поведение представлява тежко посегателство срещу парламентаризма и представителната демокрация, независимо кой го е реализирал, заключава Миков, цитиран в съобщението. И припомня, че заради случилото се днес, разискванията по внесения от ГЕРБ вот могат да започнат най-късно утре (Днес - б.р.), това е и последният възможен срок.

"Ако до този момент това не се е случило, ще отпадне възможността за провеждане на обсъждания по предложението и няма да може да се проведе и гласуване на проекта за решение", подчертава Михаил Миков.

Обичайна практика е вносителите на едно искане да полагат дължимата грижа то да бъде уважено, напомня той на Борисов. Председателят на НС приканва депутатите на ГЕРБ и бившия премиер да се регистрират за участие в утрешното заседание на Народното събрание, ако държат на внесения вот и мотивите за него.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ