Връщаме нелегалните имигранти в Турция

Връщаме нелегалните имигранти в Турция

България получава възможност да връща обратно в Турция имигрантите, влизащи незаконно на наша територия, но не и тези, които вече са тук. Европейският съюз постигна споразумение с Турция за обратно връщане на нелегални имигранти, влезли на територията на Общността през нейните граници.

Днес двете страни ще подпишат споразумението за реадмисия, но то ще влезе в сила чак след три години, съобщи bTV.

Имигрантите няма да бъдат връщани автоматично, а Турция ще получава списък с нарочените за екстрадиране и едва след като прецени кои са влезли от нейна територия, ще ги приема обратно. Те ще бъдат настанявани в центрове, за чието построяване Европейския съюз ще помогне с пари, съобщава БНТ.

В замяна на подписване на споразумението Анкара иска облекчаване на визовия режим и ускоряване на преговорите за членство в Европейския съюз.

Представители на съюза обаче смятат, че това няма да е толкова лесно, защото освен споразумението за реадмисия, Турция трябва да покаже и по друг начин, че иска да проведе реформите, необходими за членство в съюза. Често се посочва, че Турция има проблем със спазването на правата на човека, а темата се изостри след протестите в Истанбул през лятото.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ