Възстановяват архитектурни паметници във Велико Търново

Възстановяват архитектурни паметници във Велико Търново

Шест паметника на културата в старата столица Велико Търново ще преминат обща реставрация, предаде БНР. 1 милион и 300 хил лева са отделени за целта от Оперативна програма „Регионално развитие” по проект за развитие на туризма.

Най-много средства ще бъдат вложени за обновяването и експонирането на средновековната църква „Св. Иван Рилски”. За архитектурния паметник са отделени 420 000 лева, съобщи управителя на общинската туристическа агенция Даниел Панов.

„Ще бъде реставрирана и укрепена южната стена на църквата, ще бъде създадена и покривна олекотена конструкция, която да запази тази реставрация. Самите нива на църквата ще бъдат подчертани, като най-долното ниво ще бъде под стъкло, за да може наистина да се виждат най-старите нива на църквата "Иван Рилски”, обясни той.

В програмата за реставриране влизат и средновековната църква „Св. св. Петър и Павел” и старият Владишки мост. Общината се надява, че по този начин ще привлече хора към града и ще го направи по-привлекателна туристическа дестинация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ