Гърция осъди пилота Янко Стоименов на 10 години затвор

Гърция осъди пилота Янко Стоименов на 10 години затвор

Гърция осъди пилота Янко Стоименов на 10 години затвор

Атинският Апелативен съд осъди българския пилот Янко Стоименов и двама негови гръцки колеги на 10 години затвор за катастрофата на самолет на кипърската компания "Хелиос" през 2005 г. При инцидента загинаха 121 души.

Тримата пилоти са осъдени на по 122 години. Според гръцките закони обаче това се равнява на 10 години ефективна присъда за лишаване от свобода, предаде БНТ. Допуска се и прехвърлянето на наказанието във финансово обезщетение в размер на 77 000 евро. Първоначално съдът е обявил сумата от 200 хиляди, но тя е била намалена от защитата, уточнява „24 часа”.

Съюзът на транспортните синдикати разкрива по случая две сметки за дарения, тъй като семейството на Стоименов не разполага с определената сума. Парите трябва да бъдат събрани в рамките на седем дни. „Тази сума е абсолютно непосилна за мен и не знам как ще успея да я събера. Аз съм невинен и ще продължа да се боря докрай. Надявам се, че българската държава ще продължи да ме подкрепя”, каза Янко Стоименов.

Съдът посочи вината на Стоименов във факта, че заедно с колегите си е допуснал разбилият се самолет да бъде управляван от некомпетентни пилоти. Решението на съда не е окончателно и Стоименов е потвърдил, че ще го обжалва. Той вече бе оправдан на две инстанции по същия случай през 2009 г. в Кипър. Атина обаче започна паралелен процес през 2010 г., без да взима предвид решенията на кипърските съдилища. На първа инстанция процесът в Гърция приключи за три месеца и предизвика остри протести. Съюзът на транстпортните синдикати осъди практиката за криминализиране на авиационните произшествия, чиято жертва стана и Стоименов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ