Започват масови проверки за трудови договори

Започват масови проверки за трудови договори

Започват масови проверки за трудови договори

Главна инспекция по труда тръгна от днес на поголовни проверки за трудови договори във всички икономически дейности, съобщиха от инспекцията. Проверката цели да намали броя на работищите без официално уредени правоотношения и да пресече сивата икономика. Работата без трудов договор се използва като инструмент за укриване на доходи и печалба и за неплащане на пълния размер дължими данъци и осигуровки, посочват от инспекцията. От там припомнят още, че работещи без писмен трудов договор, нямат право да ползват отпуск - платен или неплатен, нямат право на болнични, право на обезщетение за безработица и право на регистрация като безработни лица.

Основният предмет на инспектирането са наличие на писмено сключени трудови договори, изпратено от работодателя уведомление до териториалното поделение на Националната агенция за приходите (НАП) за сключения договор и връчено на работника или служителя копие от уведомлението до НАП. От инспекцията информират, че там, където са констатирани нарушения, ще бъдат извършени повторни проверки с приоритет наличие на трудови договори и заплащане на труда на работещите.

Независимо от другите предприети мерки дирекциите „Инспекции по труда” по места подават сигнали до Бюрата по труда и териториалните поделения на Националния осигурителен институт за всички случаи, в които е установено нелегално наемане на работа, за да се види дали тези лица не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ