Започва изграждането на третия лъч на метрото

Започва изграждането на третия лъч на метрото

Започва изграждането на третия лъч на метрото

До края на януари ще започне изграждането на третия лъч на метрото, което ще създаде сериозни затруднения в трафика на София. „Това са седем нови метростанции и седем места, където ще има стеснение”, каза пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Това е много тежко трасе, което ще направи връзката на кварталите „Овча купел” и „Левски” с центъра, но докато се строи, ще има затруднения. Изграждането на линията ще намали вредните емисии с 90 хил. тона годишно – това е приоритетен въпрос относно екологията и зелените политики на града”, поясни Фандъкова.

Третият лъч на метрото ще започва от „Ботевградско шосе“, където е колелото на трамвая, оттам излиза на „Владимир Вазов“, кв. „Левски“ и върви по бул. „Владимир Вазов“, покрай „Герена“, „Хаджи Димитър“, пресича жп линиите и бул. „Ген.Данаил Николаев“ и на театъра „Зад канала“. На „Орлов мост“ ще прави връзка с първата линия на метрото. Връзката с втората линия на метрото е при НДК, оттам ще продължава по ул. „Георги Софийски“, тангена на бул. „България“ и „Иван Гешов“, ще излиза на „Красно село“ по „Житница“ и след това ще стига до бул. „Линкълн“ в „Овча купел“. В „Овча купел“ ще има още 4 метростанции като трасето ще продължава до жп линията София – Перник в долния край на Горна Баня. Срокът за изграждане на новия лъч е четири години.

Солени глоби за фирмите, модернизирали градинката около НДК

„Има много серизони санкции в договорите и ги налагам без колебания. Изпълнителите на проекта на НДК са глобени с над 600 хил. лв.” Това

По думите й изпълнителите на проекта за ремонт на парка и пространството пред Националния дворец на културата са се връщали на места по седем пъти, за да довършват. „Контрола беше много сериозен”, категорична е Фандъкова.

„На мен ми се иска повече от всички всичко да е като хората, но когато се строи е възможно да има проблеми”, каза още кметът.

Според Фандъкова ремонтът на НДК е един от мащабните проекти. „Много тежък обект, защото това е ремонт, а не подмяна на плочките. Това са гранитни плочи, много скъпи, непрекъснато се появяваха изненади”, допълни тя.

По думите й на площад „България”, който е пред главния вход на НДК, е липсвала цялата хидроизолация, което обяснява защо подлеза на НДК се наводнява от години насам. „На това място предстои ремонт за тази година и плочките ще бъдат подменени изцяло. Ще се изгради и хидроизолацията”, каза Фандъкова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ