Здравният министър категоричен: Пълната забрана за тютюнопушене влиза в сила това лято

Здравният министър категоричен: Пълната забрана за тютюнопушене влиза в сила това лято

Здравният министър категоричен: Пълната забрана за тютюнопушене влиза в сила това лято

Това лято ще се въведе пълна забрана за тютюнопушене на обществени места, категоричен е здравният министър д-р Стефан Константинов.

На въпроса на заместник-председателя на земеделската комисия в парламента Емил Димитров, който заяви пред Дарик, че е против идеята, Константинов отвърна: „Доводите срещу забраната на пушенето са ми известни, известно ми е и кой поради какви причини ги изтъква. Един депутат е подложил забраната на съмнения. Аз пък казвам, че това е добро и се надявам, че същият този депутат ще бъде убеден и ще го разбере", коментира министърът.

В края на миналата година правителството реши да въведе пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Идеята беше внесена именно от здравния министър.

Освен в затворени помещения, пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за социални услуги за деца и ученически общежития, реши през декември 2011 г. кабинетът. Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето, тъй като цигарите са рисков фактор за възникване на много социално значими заболявания.

Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души в света да умират от онкологични заболявания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30 % по-голям ако живее с пушач. Пушенето води до проблем при забременяване и раждане. При жените се увеличава рискът от извънматочна бременност и спонтанен аборт.

С проекта се въвеждат и мерки за ограничаване на консумацията на енергийни напитки от деца и подрастващи като те ще бъдат забранени за продажба за всички до 18 години на територията на детски градини, училища, общежития, лечебни заведения. Ще се забрани и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите. Със законопроекта се променя и редът за получаване на медицинска експертиза за децата до 16 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ